Kako kladioničari određuju koeficijente

Kako kladioničari određuju koeficijente

Početni koeficijenti kladioničara, s obzirom na vrijeme objave događaja, postavljaju se ovisno o tome koliko je atraktivna utakmica, liga ili događaj. Iznimno popularne oklade odražavaju osobni ulog pojedinaca; na „komercijalne” favorite posebno se često stavljaju ulozi koji su ukupno značajno viši od onoga što stvarna vjerojatnost pokazuje (tada govorimo o takozvanim „javnim ulozima”). Vrijednosne oklade stoga se često pronalaze u koeficijentima uloga na igrače koji nisu favoriti u određenom trenutku.

Kako se količina oklada na određeni događaj povećava, kladioničari, približavaju koeficijente stvarnoj raspodjeli vjerojatnosti, koja se prirodno smanjuje zbog margina koje su uključene u koeficijente. To se odražava u takozvanom čimbeniku KLJUČA alebo jeho inverzná hodnota (1/KLJUČ)za koju se nude koeficijenti. Općenito se smatra da što je kladioničar bolji, to je KLJUČ niži te je „razina” koeficijenta viša (1/KLJUČ); jednako tako, visokokvalitetne i popularnije lige i sportovi imaju niže vrijednosti KLJUČA. Razmotrimo nekoliko ilustrativnih primjera:

zamislimo da kladioničar za određenu utakmicu ima marginu od 5 %; u ovom slučaju, izjednačeni teniski meč imao bi koeficijente od 1,90 – 1,90 => prethodno navedene statistike su KLJUČ = 105,263, a „razina” (1/KLJUČ) = 0,95 (95 %). U slučaju, primjerice, bacanja kovanice s potpuno pravednim koeficijentima, koeficijenti bi bili 2,00 – 2,00, a KLJUČ bi iznosio 100. U praksi se potpuno pravedni koeficijenti mogu naći u sportskim kladionicama (koje su potpuno likvidne), koje nude najbolje koeficijente; međutim i tu postoji margina u obliku postotka od pobjede, koja se davatelju isplaćuje te može ovisiti o kvaliteti igrača.

Najbolji kladioničari dugoročno održavaju najniži KLJUČ; oni raspolažu visokokvalitetnim procesima upravljanja rizikom, upotrebljavaju dobre modele za predviđanje razvoja koeficijenata te nude atraktivna ograničenja koja rastu kako se vrijeme događaja približava čime im se omogućuje da pripreme najbolje koeficijente s najnižom marginom. Popularne utakmice često se nude više dana unaprijed te se njihovi koeficijenti početno utvrđuju na temelju statistike, usporedbe s konkurencijom i razmatranja podataka kao što su trenutačna postava, izostanci, važnost utakmice, raspored prethodnih i nadolazećih utakmica, klimatski utjecaji itd. Kako se događaj približava koeficijenti popularnih utakmica pažljivo se uspoređuju s onima sportskih kladionica (Betfair, Betdaq, Matchbook, Smarkets) u kojima likvidnost koeficijenata za pojedinačne popularne utakmice također raste prema konačnom KLJUČU koji iznosi 100, to jest 1/KLJUČ = 1,00. U praksi to znači da će ujednačena nogometna utakmica imati koeficijente 3,00 – 3,00 – 3,00 s ulozima 1 – x – 2, dok će jednako ujednačeni teniski meč imati koeficijente 2,00 – 2,00 s ulozima 1 – 2. Upravo ti koeficijenti služe kao smjernica drugim kladioničarima i profesionalnim sportskim kladiteljima, što im omogućava da utvrde ako su dani koeficijenti pravedni („FAIR”), vrijednosni („VALUE”) ili ispod vrijednosti („UNVALUE”) u određenom trenutku; ove koeficijente također mogu upotrijebiti u vlastitim analizama, modelima i okladama.

Objašnjenja ovih pojmova također su dostupna u člancima „Alati za klađenje” i „Pojmovi klađenja”. Detaljno ćemo se osvrnuti i na određene posebne strategije klađenja koje prihvaćaju vrijednost takvom kakva jest.

Share on
Ovo web-mjesto upotrebljava kolačiće, što nam pomaže poboljšati kvalitetu prikazanog sadržaja. Kolačiće možete blokirati u postavkama preglednika. Upotrebom našeg web-mjesta prihvaćate upotrebu kolačića kakva je naznačena u našim Pravilima o upotrebi kolačića. Slažem se