Razumijevanje koncepta vrijednosti oklade

Razumijevanje koncepta vrijednosti oklade

Korak po korak do uspješnog klađenja

Prethodni dio poslužio je kao uvod našoj seriji pod nazivom „Korak po korak do uspješnog klađenja”. Dali smo naslov pojedinačnim temama na koje ćemo se usredotočiti u sljedećim dijelovima vodiča. Danas ćemo se u drugom dijelu vodiča usredotočiti na našu prvu ozbiljnu temu. Znate li što su vrijednosne oklade? Jeste li upoznati s pojmom vrijednosnog klađenja? Objasnit ćemo vam što ti pojmovi znače.

Razumijevanje koncepta vrijednosti oklade, vrijednosnog klađenja

Iznimno je važno u potpunosti shvatiti što je vrijednost oklade. To je, zapravo, potrebno da vaši koraci prema uspješnom klađenju idu u pravom smjeru. Sigurno ste čuli izraze kao što su: „Ovo ne može proći krivo. Ova ekipa ne može izgubiti.” Ovakve izjave često možemo čuti na utakmicama u kojima postoji snažan favorit i općenito se odnosi na koeficijente koji su većinom 1.3 (vjerojatnost od barem 77 %; više informacija možete naći u dijelu Matematičke osnove klađenja). Naravno, takve granične i odvažne izjave nisu neprihvatljive, no izravno su ili neizravno štetne za stanje duha kladitelja. One nas prvenstveno odvlače od stvarnog stanja stvari – posebno od nalaženja vrijednosti oklada.

Postavimo sada jedno temeljno pitanje: je li vjerojatnost pobjede nekog favorita viša od koeficijenata (koji također mogu biti izraženi kao vjerojatnost) koje nudi kladioničar? Sve dok imamo to pitanje na umu, na pravom smo putu.

No, vratimo se prethodno spomenutoj štetnoj tvrdnji o jasnom ishodu utakmice. Apsolutističke izjave o gubitku ili pobjedi određene ekipe mogu se protumačiti kao nešto što zaista jako želimo te stoga tome pridajemo veliku vrijednost jer je priželjkujemo. Ali u tom smislu, riječ „vrijednost“ samo je uobičajen izraz koji ne odražava samu vrijednost. Prava se vrijednost u klađenju krije među koeficijentima koji su viši od stvarne vjerojatnosti nekog ishoda zbog raznih promjena tijekom vremena. Pronalaženje takvih koeficijenata zahtijeva dobar uvid u neku momčad i utakmicu, pravovremeno reagiranje, sposobnost pronalaska najboljih mogućih koeficijenata, dobro upravljanje rizikom i posjedovanje statistika vezanih uz okladu.

Usprkos svemu što smo dosad spomenuli, velika većina kladitelja nije savladala i ne želi savladati koncept vrijednosti. Za preostalu manjinu igrača to je prilika koju mogu iskoristiti u svoju korist.

U sljedećem ćemo dijelu razmotriti kako kladioničari stvaraju svoje koeficijente. Vidjet ćemo, korak po korak, kako postići bolje rezultate u klađenju.

Share on
Ovo web-mjesto upotrebljava kolačiće, što nam pomaže poboljšati kvalitetu prikazanog sadržaja. Kolačiće možete blokirati u postavkama preglednika. Upotrebom našeg web-mjesta prihvaćate upotrebu kolačića kakva je naznačena u našim Pravilima o upotrebi kolačića. Slažem se